kave-elettani-hatas-kavegep-berles-budapest

írta: Buri Réka

A kávé iránti szenvedélyem a gyermekkoromban alakult ki. Korán reggel mindig a frissen lefőzött kávé illatára ébredtem a nagyszüleimnél. A kotyogóssal készült kávé utánozhatatlan illata ez, ami számomra a mai napig  a biztonságot és az otthon melegét jelenti. Rengeteg jó érzéssel tölt el! A meghitt beszélgetések és önfeledt nevetések, vagy akár szomorú percek társa ez a finoman kesernyés nedü. Úgy gondolom minden kávéfogyasztó honfitársam tud valamilyen érzést kötni ehhez az italhoz. Az emlékek felidézése mellett most elárulok pár pozitív élettani hatást is a kávéról, hogy lássuk milyen hasznos tud  lenni fizikailag is a lélektani hatásai mellett.

 

1, A kávé meggátolhatja a diabétesz kialakulását

Egy, a Harvard egyetemen végzett kutatás szerint a kávé csökkenti a kettes típusú diabétesz kialakulásának esélyét, ez a cukorbetegség legelterjedteb formája. Persze ez is, mint bármi más csak mértékkel fogyasztva egészséges. A szakértők szerint napi 4 kávénál többet ne igyunk, hogy elkerüljük az álmatlanságot és az esetleges gyomorpanaszokat. A kávé króm tartalmának köszönhetően segít a szervezetnek az inzulint hasznosítani. Ez a hormon szabályozza a vércukorszintet.

 

2, Rákfajták ellen is hatásos lenne? Bizony az…

Rengeteg összetevője van a kávénak, ez a szám több, mint 1000. Ezek közül sok sejtburjánzás gátló és gyulladáscsökkentő. Egy 2017-es kaliforniai kutatás szerint a kávéfogyasztók 26 százalékkal kisebb arányban szenvedtek végbélráktól, mint akik nem ittak kávét. Azok, akik több mint 2,5 adag kávét ittak naponta, 54 százalékkal kisebb arányban voltak kitéve a rák kialakulásának a veszélyének. A kávébab antioxidánsokat tartalmaz, amely segít megelőzni olyan elváltozásokat, amik potenciálisan rákhoz vezethetnek.

 

3, A szívbarát kávé

Sokáig úgy gondolták, hogy akik szívritmus zavarban szenvednek, azoknak kerülniük kell a koffeint. Azonban egy 2017-ben végzett kutatás bebizonyította, hogy a koffein 13 százalékkal csökkenti a szívpitvar fibrillációjának gyakoriságát és ez még nem minden…

A kávéivók 19 százalékkal kisebb arányban szenvednek szív- és érrendszeri megbetegedésekben, és 30 százalékkal ritkábban halnak meg stroke-ban.

kave-alzheimer-kavegep-berles-budapest

4, A kávé csökkenti az Alzheimer-kór kialakulásának veszélyét

Sok tanulmány bizonyítja, hogy a kávéfogyasztás kapcsolatban áll a demencia elmaradásával öregkorban. Az ital koffeintartalma agyserkentő hatású, ezzel magyarázzák ezt a jelenséget. Kimutatták, hogy akik vérében nagyobb mennyiségben van jelen a koffein, annál kevésbé tapasztalhatóak a demencia jelei.

 

5, A kávé a hosszú élet titka

Ki ne szeretne hosszú és egészséges életet élni. Kimutatták, hogy a rendszeres kávéfogyasztókat körében ritkábban fordul elő a bármilyen betegségből eredő halál, beleértve a rák, vagy a szívbetegség okozta haláleseteket.

 

Tehát mindamellett, hogy ez az ital serkentő és finom, kifejezetten hasznos is, szóval kávéra fel! 😊

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.