kavegep-berles-kave-Budapest-webshop-

A brazil kávé legsötétebb időszaka

kavegep-berles-kave-Budapest-webshop-

Ahogy ez lenni szokott a gazdasági világválság elsőként a leggazdagabb országokat érinti, így nem is csoda, hogy Dél-Amerikát pár évvel később érintette meg a változás szele. Brazília az 1930-as nagy világválság idején rettentő keserűnek érezte a neki jutott adagot: többévnyi kávétermése eladhatatlanként állt a hatalmas raktárakban. Gyalázatos megoldást találtak; a szenzációs brazil kávé éveken át a hajók kazánjába került… nagy fűtőértéke miatt így vették hasznát feketelelkű gazdasági vezetők.

A legegészségesebb kávébab hazája

kavegep-berles-kave-Budapest-webshop-

Costa Rica, az egyik legjobb minőségű kávé forgalmazója a világon. Versenyre kel a dél-amerikai kávékkal és ennek a lassú érés és a szokatlanul magasba törő kávé fák miatt van. Hogyan lehet az, hogy a kávé fák magasabbra nőnek, mint másutt?

A válasz abban rejlik, hogy Costa Ricában a kávéültetvények 1025-1740 méter magasságban nőnek, 18-23 Celsius fok közötti hőmérsékleten lassabban érnek, mint például a Brazil őserdőben. A lassú érésnek köszönhetően a kávébab húsosabb és zamatosabb lesz az érés pillanatában.

Costa Rica, kávézás törvénye

kavegep-berles-kave-Budapest-webshop-

Ebben a kis Közép-Amerikai országban 100%-ban csak és kizárólag arabica kávéfajtát szabad termeszteni. A világ második legnépszerűbb kávéfája, a robusta termesztése szigorúan tilos.

Hogy miért van ez így?

Kávéfák függetlenül a termesztő akaratától hajlamosak egymás megtermékenyítésére, aminek a során súlyos minőség vesztés keletkezik. Így Costa Rica választott, csak és kizárólag arabica kávét lehet termeszteni az országban, a robusta növény behozatala is tilos.

A kávéval kapcsolatos magyar mondás, amit általában nem tudunk, hogy honnan ered

kavegep-berles-kave-Budapest-webshop-

Végvári eleink feketelevesnek hívták, vagy, mint Gárdonyitól tudjuk, tintának. A törökkel való szerződések, békekötések, tárgyalások során a magyarok megtanulták, hogy a hagyományosan falatozás közben tárgyaló keletiek nem térnek rá a komoly témákra…, míg a kávét fel nem szolgálják. Innen ered a „hátra van még a feketeleves!…” mondásunk.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.