kavegep-berles-rendezvenyre-illy

Az espresso minden kávéital alapja, az olasz kávékultúra valódi esszenciája.

A presszókávé lényege, hogy a kávét nagy nyomáson, a forráspont alatti hőmérsékleten készítse el a kávégép. Így nyeri el teltségét és összetéveszthetetlenül karakteres ízét. Az elkészítés módjából adódóan még egy jellegzetessége van: a ‘crema’, vagyis a tetején képződő hab.

Az olasz espresso magyar találmány

 1935-ben Francesco Illy (Illy Ferenc) temesvári születésű, trieszti mérnök-üzletember fejlesztette ki az Illetta kávégépet, ami a mai presszógépek ősének tekinthető.

kavegep-berles-rendezvenyre-illy-ferenc

 Bár korábban is voltak olyan gépek, amelyek gőzzel, nagy nyomáson készítették el az akkor már presszókávénak nevezett italt, az Illy által kifejlsztett gép már automatikus vízadagolással rendelkezett. A gőzt pedig nagy nyomású, sűrített levegőre cserélte, és ezzel forradalmasította a kávéfőzést: létrejött a ma ismert espresso.

Saját vállalkozása, az 1933-ban alapított Illycafe mára világmárkává vált. A céget jelenleg az Illy család harmadik generációja vezeti. Magyar gyökereiket pedig olyannyira tisztelik, hogy a gyár területén több mint egy évtizede tiszteletbeli magyar konzulátus is van.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.